Vinaka Fiji

Även om vi hade en underbar vecka i Fiji, så har vi blivit alldeles för bortskämda med underbara platser att vi inte ser det som en av platserna vi vill återvända till. Visst är Fiji-borna glada, avslappnade och välkomnande som det sägs, men vi fick känslan av att många mest var så för att få turisterna att spendera pengar. Mot slutet av resan nästan skrek jag "NO" när den 70:onde försäljaren i rad sa "Bula, how are you, have a look inside please."

Men vi har haft en hel del bra upplevelser också. Efter att ha spenderat första dagen i staden Nadi, desperat letandes efter en  billig kamera, blev vi på lördagsmorgonen upphämtade av Feejee Experiences buss. Med världens bästa guide och tio andra utlänningar tog vi sedan båten till Robinson Crusoe Island. Dagen och kvällen där bestod av kokosnötsplockning, öppning och matlagning, snorkling, kajakpaddling, Fijiansk buffé, dans och eldshow, kavadrickande och "dusch" under en hink som man fick fylla själv. Bäst.

Nästa morgon tog vi båten tillbaka för att fortsätta vår fyra-dagars resa runt den största av Fijis öar, Viti Levu. Det blev en hel del bussåkande, fast med en väldigt fin utsikt. En sak jag fått klart för mig under den senaste tiden är att de där overkliga vyerna man sett på kort faktiskt finns på riktigt, och de får det att kittlas i magen när man ser dem med egna ögon. Men höjdpunkterna bestod av djungelvandring, bad och klättring i vattenfall, snabbbesök i huvudstaden Suva, kavaceremoni i byn Nasautoka där vi också fick besöka en skola och bli underhållna av världens sötaste barn och dessutom fick testa bilibili rafting (bambuflottar), ett stopp vid den sista kannibalens grav, sockerrörs-och bärpallande och till sist ett dopp i hotsprings och mudpools efter att ha kladdat in sig med lera.

Nu är vi ännu en gång hemma hos Albert och laddar om, träffar vänner och lite oskyldigt besöker lokala universitet på öppet hus. Om några dagar tar vi vår utslitna men envisa bil ända upp till Darwin och vildmarken. Självklart lyckades vår vanliga tur fixa så att vi på flyget hem hamnade bredvid en pratglad kvinna med en kontaktrik bror i Darwin, och vi steg av med en lapp med hans namn och telefonnummer. Om och vad det leder till får vi se.

 
Kokosnötsöppning


Dans med vapen som inte alltid var under kontroll. "We are no professionals."


Solnedgång på Robinson Crusoe Island


Djungelvandring som avslutades med båt

Traditionell lunch i byn med bland annat kassava, taroblad och BANAN!

Barnen :)

Norra Viti Levu

Mudpools!

Kokosnöt! Denna gång med vodka...mums!

Dagens BULA: (OBS; "Bula" betyder hej, och en hel massa annat, i Fiji. Snacka om ödet! "Vinaka" betyder tack. Så ni vet.)
B - hemmakänsla
U - funkar inte mobilen/datorn/vadsomhelst - ge den/det till Max och problemet är löst
L - "You're gonna miss me (The Cup Song)" - Lulu and the Lampshades
A - om man är utan sin telefon inklusive åtkomst till internet i över en vecka, så missar man faktiskt inte alls mycket.
Technical difficulties

Nu har vi varit i Surfers i en vecka. Vi har laddat om, bokat resa, planerat, gått på marknaden, druckit gratis drinkar på Melba's och fått en överdos av endorfiner efter träning med vårt saknade bootcamp. Kommit hem helt enkelt. Vi har också, istället för att återuppliva min Iphone efter turen i tvätten, lyckats förstöra Max Iphone också...så vi har varit lite tekniskt handikappade och försöker nu hitta en tillfällig lösning så att vi har en telefon, eller i alla fall en kamera, nu när vi ska ut på nya äventyr.
Ikväll ska vi bjuda Albert på middag som ett litet tack för alla stora tjänster han gör oss, och imorgon ska vi äntligen komma iväg till Fijis vita stränder, turkosa vatten och värme! Jag hoppas att jag kommer att få med mig lite bilder därifrån, med eller utan Iphone.


Eftersom jag inte kunnat ta någon bättre bild så kommer här en suddig på en glad Emma vid utsikten från vår unit hos Albert

Dagens BULA:
B - strandpromenad
U - Surfers Paradise
L - "Lay me down" -Sam Smith
A - bara för att någon annans mobil överlevde en tur i tvättmaskinen tack vare en vecka i en risskål betyder inte det att din gör det

Back to base

Efter en lång vecka som inte varit riktigt som vi tänkt oss är vi nu äntligen, äntligen tillbaka hos Albert och i Surfers Paradise. Genast mår jag mycket bättre, och luften är mycket varmare.
Vi spenderade några dagar hos Lees föräldrar, Graham och Vicki, där vi blev bjudna på god hemlagad mat med absolut nödvändig efterrätt och en massa varmt att dricka. Vi spelade också en hel del på deras gitarr och keyboard, och det blev rätt sena kvällar hemma hos dem. Att assistera fårrakarna blev det inte mycket av för min del, utan jag var mest i köket och lagade läskig svensk nässelsoppa och rullade köttbullar. Men jag fick prova på och rensa lite bajs och liknande i alla fall, och Max som nu är proffs fick tillochmed testa att raka.

Sen var det ju meningen att vi skulle packa, städa och åka efter att vi kom tillbaka till Wagga, men Lee hade lite jobb som han behövde hjälp med, så det blev 3 dagars extra jobb för Max. Jag behövdes i princip inte alls så jag städade stugan omänskligt ren och väntade. När vi sen sagt hejdå och skulle åka tidigt på morgonen blev Max sjuk och kunde inte göra mycket annat på måndagen än att dricka min hemmagjorda blåbärssoppa. Så vi blev kvar en dag till.

Nu är vi i alla fall, efter cirka 15 timmars färd och en natt i bil, och en snabbtur till ikea för att köpa sill och knäckebröd till Albert och Peyton, framme. Nu ska vi fixa alla visumpapper, flygbiljetter och planer, och kanske eventuellt en ny telefon eftersom min på något sätt lyckats hamna i tvättmaskinen. Sen åker vi nånstans där det är ännu varmare.


Shearing


Även om jag inte behövdes, så kände jag att jag behövde prova att gräva lite :)

Dagens BULA:
B - Baker's Delight-frukost. Tur att Surya jobbade igår så att man kom hem med en överfull påse med godsaker!
U - plusgrader
L - "Here comes the sun" - The Beatles
A - saker och ting känns lite lättare när solen skiner ute, men det är solen inuti som avgör hur bra dagen blir