Atherton Tablelands och tillbaka till havet

Eftersom vi bara hade två dagar på oss att göra en resa som man rekommenderades göra på fem, blev det en riktig snabbspolning genom the Tablelands. Vi hann inte med allt, men ändå en hel del :)
Efter Paronella åkte vi till Mungalli, kollade vattenfallet och provsmakade lokal ost och yoghurt. Vi åkte genom Millaa Millaa och Malanda, såg trädkängurur och stannade vid de två kratersjöarna Lake Eacham och Lake Barrine innan vi körde genom 1800-talsstaden Yungaburra och såg minnesplatsen Avenue of Honour och det berömda Curtain Fig tree med 15 meter långa rötter. Vi tog en tur till Mt Uncle Distillery och provsmakade Sexy Cat sprit, innan vi körde tillbaka för en snabb kvällstur i Atherton där vi såg utkiksplatsen över Seven Sisters, som mest var ett gäng kullar, och templet i Chinatown, innan vi handlade mat och sedan campade vid Rocky Creek Memorial Park. 
Dagen efter åkte vi till Mareeba och spenderade timmar på The Coffee Works, där vi smakade lokala och icke-lokala kaffesorter, te och choklad tills jag mådde illa, och lärde oss om hur den produceras och dess historia. Efter Mareeba åkte vi till Kuranda, en riktig hippiestad, och shoppade på marknader och lokala affärer, och tog vara på ännu mer provsmakning. På kvällen kom vi äntligen ner från bergen och fram till Cairns.
Idag gick vi upp tidigt för att åka på en heldagstur med båten Ocean Freedom till barriärrevet! Vi har snorklat ännu mer, dykt ännu mer, sett ännu flera fiskar, Nemos, sköldpaddor och en giftig rocka av samma art som den som dödade Steve Irwin och sabbat våra undervattensbilder ännu mer. Den här gången var det iallafall kamerans fel och inte min, MEN - vi har fortfarande inga bilder från revet. Det var ändå en riktigt bra dag, med alldeles för mycket mat, vi träffade en del folk från våra andra resor och vi lärde oss en massa om revet. Lite tråkigt bara att man bokstavligen var tvungen att hålla instruktörens hand vid dyket och att det var för blåsigt för att kunna stå upp på båten utan att  hålla i sig. Och eftersom vi blivit bortskämda med allt annat får dagsturen bara 4, ganska så små, av 5 bananer trots att det var barriärrevet :)

Nu sitter vi på ett hostel där vi parkerat för natten efter att ha suttit och sökt farmwork några timmar, och det ska vi fortsätta med imorgon!
 
 
Lake Eacham
 
 
Lake Barrine
 
 
Avenue of Honour
 
 
Curtain Fig Tree
 
 
Mt Uncle Distillery
 
 
Coffee Works i Mareeba
 
 
 
Kuranda och Barron Falls
 
 
Ocean Freedom ovanför vattnet :)

Dagens BULA:
B - en massa Nemos och annat från filmen:)
U - Peterpan Turistbyrå som vi bokat alla våra resor genom och som har gratis wifi i alla backpackerstäder
L - "Accidentally in Love" - Counting Crows
A - en mantisräka kan döda en liten fisk utan att röra den, genom bubblor som formas när den slår ner sina klor jättesnabbt

Extreme

Sen vi lämnade Airlie Beach har vi tagit det relativt lugnt, laddat om, tvättat, badat i creeks, sett Australiens längsta single-drop vattenfall och ätit glass gjord på lokala frukter. Tills idag, då vi började dagen med Extreme Whitewater Rafting! Båten har slagit runt, vi har åkt ner för stup, jag har fått en liten fläskläpp, Max har gjort sina back-flip från klippor och vi har druckit vatten från vattenfall. Extremt kul! Nu är vi i Paronella Park - voted #1 tourist attraction in Queensland - en park runt ett gammalt slott i regnskogen. Imorgon börjar resan genom Atherton Tablelands!


Crocodile Dundee :)


Fruktglass


Little Creek, Paluma

 
Wallaman Falls


Paronella Park
Dagens BULA:
B - rafting!
U - en riktigt good smoothie: coconut and black sapote
L - "Proud Mary" - Creedence Clearwater Revival
A - det finns en frukt som smakar choklad.

Whitsundays

Nu sitter vi i Airlie Beach efter att ha spenderat två dagar och två nätter i Whitsundays på segelbåten New Horizon. Vid ögruppen Whitsundays börjar barriärrevet och drömmen blev verklighet när vi fick snorkla och dyka där! Vi har simmat genom stim i turkost vatten (och blivit överfallna när någon kastat fiskmat), sett Nemo, sköldpaddor och en massa annat i en massa olika färger. Det är som världens största akvarium. Vi tror att det var en haj vi såg andra kvällen och första kvällen hade flera sett en simma runt båten. Vi har provat standup paddleboarding, hoppat från båtens trampolin och åkt nerför the slide, ätit upp oss på hemlagad mat och haft det galet bra tillsammans med en rikigt bra crew. Vi har sett underbara solnedgångar och overkliga landskap och det har helt enkelt känts som en dröm. Vi båda tycker att detta är den bästa resan hittills och Whitsundays får 5 av 5 bananer!
Det enda dåliga var att jag  förstörde vår nyinköpta undervattenskamera...men förhoppningsvis får jag bilder av mina dykkompisar sen :) Nu ska vi snart på didgeridoolektion och sen blir det nog efterfest!


På vägen mot hamnen i Airlie Beach


Whitsundays!


Karta över vart vi åkt :)

 
New Horizon!

 
Bilder som de från båten tagit, på gruppen och svenskarna. Johanna  och Matilda har varit med på alla våra resor hittills!
Dagens BULA:
B - snorkla i barriärrevet!
U - att få vara här
L - "What a feeling" - Irene Cara
A - kolla alltid att vattenskyddet är stängt innan du hoppar i vattnet med kameran. Annars går den sönder!!!