Best of NT

Skit under fötterna, sol på näsan och vinden i håret. Det är nog då jag känner mig mest fri. En breathtaking utsikt och en riktigt bra låt är ju inte heller fel. 
 
De senaste dagarna har vi försökt ta vara på de bästa med Darwin och Northern Territory samtidigt som vi försökt vila upp oss från en konstig bakterie/virus som misstänks härstamma från Bali. I  torsdags körde vi runt i Litchfield National Park, där vi badade i vattenfall, klättrade uppför klippiga bäckar och såg den mest fantastiska natur. En bra dag med en massa skit, sol och någon välkommen vindpust, men trots frihetskänslan var det ändå skönt att ha en dusch som väntade när man kom tillbaka.
 
Igår åkte vi på krokodilkryssning på Adelaide River. Trots att krokodilerna p.g.a. vädret mest gömmer sig i leran just nu lyckades vi se tre stycken, som var tursamma nog att få en matbit så att turisterna kunde få lite bra bilder.
 
Idag har vi städat och packat, och konsevburkarna är inhandlade. Imorgon är det slut på lyxen med dusch, säng och aircondition då vi flyttar in i bilen igen på lite obestämd tid. Första stoppet är Kakadu National Park, som enligt rykten verkligen är the best of NT!
 
 
Magnetic Termite Mounds, byggda av smarta termiter
 
 
Buley Rockhole
 
 
Florence Falls
 
 
Tolmer Falls
 
 
Wangi Falls
 
 
Cascades
 
 
Krokodilmatning och fågelmatning på Adelaide River
 
Dagens BULA:
- ingen stress
U - resan
L - "Shut up and Dance" - Walk the Moon
A - det är alltid bäst att fråga
 
 

Rese-spartips

Tänkte att jag kunde dela med mig lite av hur vi gör för att uppleva så mycket som möjligt på en sån liten budget som möjligt. Här kommer 6 enkla regler:
 
1: Köp bara saker du behöver
- man måste ju leva i vardagen  också så undantag kan göras om du VERKLIGEN gillar en pryl, men det fungerar endast om detta görs extremt sällan. Du gillar VERKLIGEN inte att äta ute, dyra priser eller onödiga bilresor. Gratis är gott och man köper inte nya skor förrän de gamla faller sönder (Max håller ut lite till).
2: Specialpriser är hemligheten
- det är ris och bönor som gäller, tills det hamnar något mer intressant på "quick-sale"-hyllan. Då blir det fest, så länge du ska äta det samma dag eller om du har en frys. Annars gäller det att ha koll på billigaste färskprodukterna och att varuhusets märke alltid är billigast och därmed bäst. 
3: Packa lätt
- du behöver inte så mycket som du tror. Allmänt sparar du en hel del på att leva med den insikten. Onödiga tröjor tar onödigt med plats i väskan och garderoben. Vid resor gäller att om du är borta en vecka eller mindre behövs INTE mer än handbagage (om du inte åker nånstans där du tänkt köpa på dig billiga förnödenheter). Då behöver du inte betala för extra väskor. Problemet med vätskebegränsningarna i handbagaget löser du genom att köpa vid ankomst om det är billigt, eller genom återanvändning. Kanelburkar har flera funktioner (se bild), och eftersom stora förpackningar är billigast är det bättre att tömma och fylla på de små istället för att köpa nya.
4: Jämför och ifrågasätt
- om du letar finns det alltid billigare alternativ när det gäller aktiviteter, hotell och transport. Och idag är det lätt att göra det utan större ansträngning, så länge man kan googla. Kolla pricerunners, priskalendrar och recensioner på företagens hemsidor, och FRÅGA andra som gjort samma sak/varit på samma ställe. Om något verkar för dyrt så är det oftast det. Ibland är det det fast det verkade billigt. Vi betalade t.ex. 2,8 dollar för en sarong utanför templet medan de bredvid betalade 30, och vi undvek en 50 dollar visumavgift vid en mellanlandning genom att helt enkelt protestera och fråga flera olika personer.
5. Timing
- högsäsong är ingen bra idé. Priserna varierar. En bra grej är att vara medlem på sidor med specialerbjudanden, som även kan skicka mail då nya erbjudanden kommer och ge rabatt inför nästa köp. Det finns också appar, som Groupon, där de visar erbjudanden i olika kategorier och länder, och jämför med ursprungspris. Passa på att köpa det du behöver när priset är lågt.
6: Tänk enkelt
- taxi är absolut sista utvägen; buss fungerar superbra och promenader gör dig gott både ur hälsoperspektiv och sightseeingperspektiv. Lyxhotell är trevligt men onödigt eftersom du ändå kommer att spendera i princip all din vakna tid med att utforska själva destinationen, inte hotellrummet. Och tro det eller ej, men det finns faktiskt riktigt bra hostel, ofta med frukost och nya intressanta människor inkluderat. Ibland får man helt enkelt ta lite skitiga tallrikar och högljudda snarkningar.
 
Sen kan man ju ha tur också: I Singapore lyckades vi få bussbiljetterna gratis eftersom bokningen dröjde med att bli bekräftad, och efter att vi krävde att få ut dem ändå så att vi skulle hinna använda dem, avbröts transaktionen p.g.a den sena bekräftelsen.
Och så kan man vara lite sneaky: Vi gick in i hissen i Marina Bay Sands samtidigt som hotellgäster och tryckte på högsta våningen när de skannade kortet som behövdes. Hehe. 
 
Folk tycker att jag är snål (ja, det är jag) men det handlar om prioritering. Jag väljer resor och upplevelser framför småsaker i vardagen som alltid add-up och blir stora utgifter. När det gäller att resa så är jag inte lika snål längre, och det är därför jag varit på fler ställen än jag har strumpor i byrålådan.
 
 
Resekit med bland annat solkräm i kanelburk och balsam i gammal deodorantförpackning

Bali Singapore

I kulturstaden Ubud på Bali bodde vi på ett mysigt homestay med alternativ som bananpannkakor till frukost och de sötaste hundarna som sällskap. Vi blev attackerade av taxiförare och säjare som  erbjöd "cheap price", som jag sen kunde få ner rätt rejält (om de ser sura ut har du gjort en bra affär, det har jag lärt mig av min mamma). Vi drack en massa fresh juice och åt billig local food, som var väl behövt efter tempelbesök, apskogspromenad och vandring på berget genom risfältsbyarna.
 
Vi tog även en guidad tur runt ön under vilken vi såg flera kända tempel, utsikten över vulkanen Gunung Batur och processen på en liten kaffeplantage, där vi även fick provsmaka resultatet. En ganska dåligt organiserad tur men ändå värda stopp! Sista dagen åkte vi till Sanur, där vi fick semesterkänsla bland träbåtar, mysiga restauranger och den långa stranden.
 
 
@Ojek's Homestay
 
 
Ett av alla miljoner tempel
 
 
 Risfältspromenad
 
 
Bilder från Kintamani Tour
 
 
 Monkey Forest
 
 
 Sanur
 
Efter fyra dagar lyckades vi trots taxi som inte kom ta oss till världens finaste flygplats för att åka vidare till ett varmt och fuktigt Singapore. Där agerade vi riktiga turister med Hop on-Hop off-buss, som tar en till de kändaste platserna med inspelad guide i örat. Vi struntade i jättepariserhjulet  Singapore Flyer och smög istället upp på takvåningen på hotellet/casinot Marina Bay Sands (som *fun fact* ser ut som en båt ovanpå byggnaden) för att ta in stadsutsikten. Vi besökte också Gardens of the Bay, Little India, Botanical gardens, hamnkvarteret Clarke Quay och den attraktionsfyllda ön Sentosa. 
 
 
Utsikt från MBS
 
 
Gardens by the Bay
 
Dagens BULA:
B - sova
U - fungerande tvättmaskin
L - "Everything" - Michael Bublé
A - bacon är en lika hög cancerrisk som alkohol och cigarretter. Det säger man iallafall just nu